Wednesday, March 20, 2013

shutter to film


So, my friend Greg and I recently started a new blog - site - venture called Shutter to Film where we post a photo taken with our various film cameras every other day.   I wanted to wait a little while to introduce it to you until we had acquired a good amount of photos.   check it out at

Thursday, November 15, 2012

studio design | build

So, this semester is pretty special. I mean, it has kicked. my. butt.  but its also been really fun.  I think I have learned more this semester than in a long time. But I'll have to save what I'm learning for a different post.  For now, I wanted to update you on the design-build / research based design studio I am in.  In the world of architecture school, design-builds are a fairly unique opportunity. Because they require money and time (two things students are seriously lacking) the chance to design and build a project doesn't come around every semester.   SO the fact that this past year I have participated in 3 design-builds is pretty crazy to think about. and I am seriously addicted.   I don't know how I am going to go back to not operating a chop saw every day, and only see my designs in the abstract. And I have day dreams about taking a semester to do an independent study and building some random structure on my family's farm.  but I digress.

Coleman Coker of Building Studio = our fearless (mostly) leader
11 graduate and undergraduate students
South Texas Botanical Gardens and Nature Center in Corpus Christi

Only 70 acres of the 180 acre Nature Center are developed, and visitors infrequently make it past the developed portion. Yet, Corpus is considered one of the Birdiest cities in the States, and tons of bird watchers come to the area and the center to see migratory birds. Because the Nature Center has different environmental conditions (wetlands, Oso Creek, and meadows) tons of different types of birds come to this one spot. Anyway, the director wants us to build some kind of structure to pull people off the established trails, and into the back portion of the center, towards the creek.

After our first site visit, the studio could not really come to a consensus on where exactly our intervention would be situated. After weeks of talking, debating, designing and coffee, we decided on a specific location that only three of us had actually seen in real life. And just a few days before leaving for our second site visit, we pared down 3 radically different designs into 3 less radically different designs into one cohesive idea.

some early ideas

When we got to the site for the second time, we all knew we had chosen the perfect location for our project (save our professor, who was having serious doubts), but our design was too massive for the immediate context. Those two days we spent on the site were really great. Actually being back and experiencing the sites and sounds helped us all be on the same page. It had been several weeks since we were on site, and trying to design when all you have are google satellite images and limited personal photos is really difficult. We found that we had forgotten what it felt like to be there, and were just operating off of our memories, which are inevitably skewed. After the first few hours of thinking we got it completely wrong, we met with the director and explained our design intent.

We want to draw people off the mulch path with a wall that sticks out of the tree line.. visitors will follow this wall, squeeze through it at one point, and step onto a board walk. As they move down the board walk / platform / deck toward a sandy area, the wall breaks to reveal some existing posts in the ground disappearing into the distance. on the other side of the sandy area, the grasses and trees return and create a kind of out door room, on the edge of the creek. There will be another, identical wall, that will call visitors to cross the sandy area, and explore this outdoor room and see the creek.
The director loved it.

It took another week of drawing over each other on tables covered in white butcher paper to hammer out the details, and we are still working on details as we finish the actual construction.

A lot of the design details depended upon what materials were available to us. We scoured craigslist and freecycle and talked to several lumber and milling companies to acquire materials for the wall. The only way we could build it was if we got the lumber cheap or free. We were fortunate enough to get some awesome cedar pieces for $1 a board and two pallets of free redwood, douglas fir and cedar. Included in that were 7 huge cedar beams, one of which was 28 feet long!

two wall panels

testing out the bench

the building deck 

We have 8 days of construction left, and we are all pretty excited to see it installed. Because the site is in Corpus Christi (3.5 hours away), we are constructing everything here in Austin, on a deck on the backside of the architecture building. Everything is broken down into panels and after Thanksgiving, we will load it all up on a flat bed and ship it down. The following two weekends, we will stay down in Corpus installing it on site. Please pray for clear skies!

Saturday, July 7, 2012

Shifted House.

So I finally have a minute to update this page.. I'm in the middle of summer session - doing a Public Interest Design program at UT.. but more on that later. 

Last semester, for my studio I worked on a competition for Habitat for Humanity. The deadline was 2 weeks after classes ended.. So I spent the semester hand drafting the same (more or less) floor plan and such over and over again, and then after final review drafted it all over again for the competition submission.  Here are a few drawings, and 2 of my submission boards. 

The house is called Shifted (aka wall house)  My professor made sure to tell me "every architect does a wall house at some point. this is yours."   great thanks.

The design of this house is mainly centered around a shift. The design process involved taking a regular form - the rectangular prism - carving a sloped roof to match contextual building typology, and then shifting the volume along the ridge axis. The two volumes created are then adhered together using a 3-foot thick wall element. Originally, the wall was intended to separate program - the two smaller bedrooms, with their shared, guest bath separated from the main living space and the master suite. As the project developed, however, the wall became more embedded into the spaces.

Each of the main spaces cling onto the wall by carving their own nook into it. The kitchen is completely contained within the wall, which anchors the dining and living spaces to it. In two of the bedrooms, the nook acts as a cavity for the bed to sit. This cavity could change purpose, however, and host a writing desk, vanity, shelves or be enclosed to contain a closet. In the master bathroom, the bathtub also sits within the wall to frame this element. 

Sunday, February 5, 2012


On Tuesday, my construction class took a field trip to the ACME brick factory in Elgin, TX.


We learned all about how bricks are made.. ok its sounds incredibly dull. But, it was really cool to see all of the science that goes behind it.. in the 'new factory,' which is like 11 years old, everything is almost completely automated. there are huge machines everywhere that extrude the clay, apply coloring, shape it, cut it up into bricks, stack it to dry, then stack it again in a different way and roll it through a huge long kiln.

It gets up to +2,000 Deg F in there.. and we got to look inside -- all you could see was orange.

Jonesy Jones took us around on a tour and told us not to touch anything because if you touched the side of the kiln, you would leave all of your skin behind.. and the employees complain about the smell.

Anyway, this location is cool because they make this rose colored brick that can only be made from the clay they mine on site.. so they ship it all over the US because people love this rose brick..

and Jonesy Jones hand stamped a bunch of longhorn bricks especially for us UT kids. so sweet.

Friday, January 13, 2012

dog park

the other day, I took Dakota to the dog park for the first time.

we did not have a good experience. we are both traumatized.

When we first arrived, all the other little dogs were leaving.

After a few minutes, a dog and his owner showed up. He (the dog) ran over to greet us, and after sniffing Dakota's rear, proceeded to mark his territory on my leg. :/

Dakota, being protective of me, was not pleased. This dog did not make a good first impression on either of us.

A few minutes later, another dog and his owners arrived. Mr. Butters was his name and he was white, fluffy, and half the size of Dakota.

But even though he was much smaller than she, he liked her very much.

so much that he would not stop humping her. She did not appreciate his forwardness, and started yelping every time he came close to her. She was so scared of these two dogs, that she didn't want to leave my lap.

I asked if she was ready to leave, and thus was the end of our dog park experience.

We returned home violated and smelling of dog pee.

I don't think we will be returning anytime soon.

Saturday, November 5, 2011

Warped Interior Boulevard?

sooo.. here is my project. it is a "very interesting project"

This semester, I'm working on a team of three, and while we were assigned the site, we get to choose the program. Above is a model I built for our first review.. it just gets the massing idea across.. platforms (that are now called Decks) that accommodate parking and car program -- drive-in theater, auto shows, and a high class Porsche dealer -- with retail volumes hanging off the side..
Here is an excerpt from the few pages of bs we submitted with our initial proposal.

Summary: The current Whole Foods Parking annex is strategically located on the edge of several conditions – the edge of work, play, and home. This space is meant to be a transition – transition from work to home, home to play, work to play, etc. as well as a transportation transition. Bordered by 6th St., 5th St. and Shoal Creek, our site is an under-utilized transportation hub. The proposed program for the site involves integrating the 3 main modes of transport in Austin – the vehicle, the bicycle, and the pedestrian. By intertwining select retail, open space, and public and private parking into one site, we seek to create a new urban environment. Condensing and folding the urban street and storefront in on itself, the project succeeds in producing a new definition of urban density – the Urban Car Park.

The Urban car park creates a node of transition between the automobile, bicycle, and pedestrian. Stacking program vertically, the project promotes interaction between the users of the designed parking space, retail, event space, bicycle facilities and green space. The project is essentially a warped interior boulevard of ramps and parking space, creating an urban sponge of accessibility and program.

The project will integrate seamlessly with the surrounding context – it provides small-scale retail to counter the larger stores on Lamar, parking for shoppers, an open public space for the nearby residents, and a bicycle storage and shower facility for those commuting to work.

One of the latest models.. we spent 2 weeks developing the ground site and courtyards.. so they are staying put while we develop what the heck happens above ground.

We had our first formal critique (with outside professors) a week and a half ago, and we were torn apart. Project was called a vertical suburban strip mall and a glorified garage. but we took a few days off, rallied, and are changing the way we talk about and describe the project.. "Parking Platforms" and "Garage" have been eliminated from our vocabulary, and we are pressing on! Next review is on Wednesday... hopefully it will go a lot better. We'll be better prepared to present the project, i think.

sooo... this project is nothing like what I want to do with my life.. and just when I was getting discouraged, I got an email about a lunch session with Katie Swenson -- who is pretty much who I want to be as far as architecture goes.. here is her bio from the email:
"Katie Swenson, a national leader in sustainable design for low-income communities, recently named an emerging leader by the Design Futures Council, and to Steelcase’s prestigious Green Giant list. She is the Vice President of National Design Initiatives at \Enterprise Community Partners, Inc. She is also the Director of the Rose Architectural Fellowship and Affordable Housing Design Leadership Institute."

The Rose Fellowship is AWESOME, and something I have had in my "opportunities for the future" list for years... you have to have a professional degree, so I definitely plan to apply once I'm done at UT. Anyway, I'll be meeting her on Thursday, so I've got to come up with some great questions and become her best friend. advice? AHHHH so excited!

Sunday, October 2, 2011

sketch models

First project is OVER.!

So, I guess I will chronicle the studio events in my life. hah cause i'm lame like that.

For the first project (well second really, the first was a bunch of mapping of the site) we made a series of sketch model that were to depict Attitude, Concept, Space and Form. They are supposed to be really abstract and "fun!" these are my favorites from our group - we made like 13 models hah

We started by talking about what interested us about the site.. Right now, it is an overflow employee parking lot for the Whole Foods on Lamar.. it butts up to the rear service entrance of Whole Foods, and is on the edge of the creek. There is a ton of shopping and single family housing to the west, tall condos to the south, offices to the north, and bars/downtown to the east.

Our site is kind of this transition space between work - home - shopping but it is kind of an eye-sore right now. So our plan is to make this space a pause button of sorts.. a place where you drop by on your way somewhere else and can help foster this transition to work, or to home, or a night out. We don't really know where these ideas are leading.. but i know we will provide open public space, retail, and revolutionize the parking situation! but since we get to pick our own program (no restrictions!) it should be pretty fun!

credits: YT, James Sherman and Chad Bunnell